Dans.no


DSCF9564

Portrettet: Trine Dehli Cleve

På forsiden akkurat nå

– Stopp! Nå er det slutt på å leke “sisten”. Kom hit til meg så lager vi en rekke foran speilet.

Med bestemt stemme er Trine Dehli Cleve klar for en ny dansetrening med den neste generasjonen sportsdansere i Norge. På sekunder går de åtte barna fra fri lek til å stramme seg opp med flott holdning på rekke foran speilet, klare til å varme opp med firkant-vals. Ungene følger hver lørdag med på Skal Vi Danse, og er fulle av respekt og beundring for sin danselærer.

Startet tidlig
I lokalene til Danseklubben 2Dance på Skedsmokorset, henger det bilder av High School Musical, Michael Jackson og en rekke av klubbens beste dansere som har representert Norge i EM og VM i ulike dansegrener. Trine har ikke bare deltatt i store mesterskap, hun har både NM, EM og VM titler å se tilbake på i sin aktive dansekarriere.

-Jeg startet tidlig jeg også. Barna jeg trener i dag er mellom 6 og 12 år, mens jeg selv lærte mine første dansetrinn da jeg var fire år. Da jeg var fem var jeg med i min første dansekonkurranse, forteller Trine.

Barna hun har på denne treningen er relativt ferske. De fleste startet å danse denne høsten og har stor fremgang mener Trine.

– De er veldig flinke til å trene, det er bare konsentrasjonen som svikter av og til, smiler hun og må løpe bort til et dansepar som tydeligvis har problemer.

Jenta i paret mener gutten starter på feil ben, og Trine kommer som den store redningen og får ryddet misforståelsene av veien. Og etter noen sekunder er alt glemt og paret danser vals videre.

Alltid gøy i begynnelsen
– Målet er å få disse barna til å like dette så godt at de vil fortsette. I starten er det stort sett alltid gøy, for man lærer så mye veldig fort og merker raskt fremgang. Det er når vi skal terpe mer på teknikken at mange syns det blir vanskelig og lite motiverende.

Kommer disse parene til å delta på konkurranser i fremtiden?

– Ja, det håper jeg. Det er konkurransedans vi driver med, og det er på konkurransene vi kan få vist frem det de har lært og kan.

Det er sportsdanskonkurranse i Norge hver måned, både nasjonale og regionale. De yngste danser på regionale konkurranser. Trine konkurrerte også på norske konkurranser, men anser sitt gjennombrudd da hun og partneren vant ungdomsklassen i British Open i Blackpool som er verdens eldste og mest kjente dansekonkurranse. Den kan sammenlignes med Tour de France på sykkel eller Wimbledon i tennis.

Gjennombrudd

– Det var det store gjennombruddet for oss. Da hadde vi fått markert oss på “dansekartet” og vi satset alt vi hadde på dansen.

Hva gjorde at dere lykkes så bra?

Trine må tenke seg om.

– Vanskelig å si noe konkret. Det var selvsagt full klaff med partner og trenere. Det er mange faktorer som spiller inn for å oppnå det vi gjorde. Viktigst av alt var at vi jobbet hardt og målrettet for dette.

Trine sin aktive dansekarriere gikk rett til himmels. Hun og hennes partner oppnådde fantastiske resultater og har gode minner fra konkurransene.

-Vi klarte det utrolige å vinne tre VM i 10-dans på rad, og etter det vant vi VM i spesialgrenen latin. Det var helt utrolig og mitt beste minne fra min aktive karriere, smiler Trine.

Etter at Trine la konkurranseskoene på hylla ble det etter hvert bryllup hvor hun giftet seg med Thomas, og senere fikk de en datter.

– Det at vi fikk barn, gjorde at dansen måtte vike noen år. Da fulgte jeg miljøet fra sidelinjen og hadde mer enn nok å gjøre som småbarnsmor. Men nå er datteren vår blitt gammel nok til at hun selv er med på dans.

Skal Vi danse effekten
Til tross for at Trine har hatt en lengre pause fra dansen som både trener og dommer, har hun og mannen Thomas hjulpet en rekke dansepar til å bli bedre på parketten.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ulike par vi har trent. Par slutter, bytter partnere og nye dukker opp. Som i alle idrett så kommer og går det utøvere. De fleste av proffene i ”Skal vi danse?” er tidligere aktive dansere som igjen har funnet frem danseskoene og danser nå som aldri før.

Hva har ”Skal vi danse?” gjort for dansen?

-Det er vanskelig å måle, men det som er sikkert er at nå vet de fleste nordmenn hva en samba eller en quickstep er. Slik var det ikke før, da måtte vi alltid forklare mye mer hva vi holdt på med. En annen viktig ting er at det er blitt mye mer akseptert for gutter å lære seg å danse.

Dette er 6. sesongen til ”Skal vi danse?”. Begynner “dansebølgen” å dabbe av, eller er interessen der fortsatt?

– He he, skulle gjerne gitt deg et godt svar på det. Jeg håper at dansebølgen bare så vidt har begynt å “skvulpe” inn over Norge.

Ingen kjendise
r
På TV ser vi dansetrenere lære opp kjente norske fjes til å beherske de ti dansene i standard og latin. Trine har ingen kjendiser på sin torsdagstrening, men fire gutter og fire jenter som skal gå igjennom vals, quickstep, samba og cha cha cha på 60 minutter. Lite tyder på at hun har en enklere jobb enn trenerne i TV-programmet.

– Det er stor forskjell på å trene barn og voksne. For å ta det positive med å trene de yngste, så er de stort sett frie for komplekser og er ikke redd for å gjøre bevegelser som de i utgangspunktet ikke er vant til å gjøre. På det området er voksne mye mer reserverte. På andre områder kan det være lettere å gi instruksjoner til en voksen, men kjendisene i ”Skal vi danse?” har i mange tilfeller et image å ta vare på. Det tror jeg gjør at mange av deltakerne i programmet ikke er like åpne til det trenerne deres instruerer dem til.

Med fra starten

Trine har vært dommer i ”Skal vi danse?” siden første program gikk på lufta våren 2006, og har dermed bedømt samtlige kjendiser som har deltatt. Spørsmålet er om det er noen som hun har latt seg imponere ekstra mye av.

– Det har vært mange “høydare” gjennom årenes løp, og alle som har deltatt har imponert meg på en eller annen måte. Jeg klarer ikke å fremheve noen spesiell faktisk.

Til tross for at Trine ikke vil favorisere noen, er hun helt nødt til å evaluere prestasjonene til alle deltakerne i beste sendetid hver eneste uke. Og i likhet med sine kolleger i dommerpanelet må hun tåle at hennes meninger blir et samtaleemne hos kjente og ukjente.

-Folk på gata er veldig hyggelige. De fleste er svært opptatt av å si hvor gøy de syns det er å følge med på programmet…og så syns de at jeg er veldig flink, ler Trine.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også