Dans.no


Salsafeber

Med salsafeber i stive bein

På forsiden akkurat nå

Jon Krognes (52) fra Hamar hadde knapt danset etter brudevalsen for 24 år siden. Nå er salsa blitt en lidenskap for mannen, som ifølge seg sjøl ikke akkurat ble født med løse hofter. (tekst og foto: Brynhild Marit Berger Møllersen)
– Konge på dansegulvet? Nei, det er jeg virkelig ikke, ler Jon Krognes. Visst har rektoren ved Toneheim Folkehøgskole et årelangt og godt forhold til musikk, men derifra til å danse? Nja, det har vært en lang vei, mener han.

Både kona og jeg var glade i å danse som ungdommer, men etter hvert som vi fikk unger og den ene hverdagsaktiviteten etter den andre kapret tida vår, ble det mindre og mindre av dansingen. Etter at vi danset bryllupsvalsen for 24 år siden, ble det liksom med det, sier han.

En hobby vi kunne dele
Men så vokste ungene til, og det ble snakk om å finne på en egen hobby. Da kom dansen igjen opp som tema.
Det var kona mi, Leena (47), som foreslo det. Vi har noen venner som har danset salsa i flere år, og de var også medvirkende til å få oss med på kurs. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg klarte alle stegene med en gang, her snakker vi om bruk av deler av kroppen som jeg ikke visste at jeg hadde! Men dansegleden, den var til stede med en gang. Og den har vedvart!
Nå har Jon og Leena danset salsa i ett og et halvt år, og stortrives med det.
Her har vi en aktivitet som vi kan dele! Etter mange år med oppfølging av ungenes aktiviteter, og da ofte hver for oss, er det veldig artig å kunne gjøre noe sammen. I salsaen får vi trent sammen, samtidig som vi bytter dansepartnere og dermed treffer mange andre danseglade. For oss er det en paraktivitet, men det er slett ikke noe krav. Mange kommer alene og danser også.
Gjennom dansen har vi fått mange nye, gode venner. Det er like artig hver gang når vi møtes en gjeng for å danse, helt uavhengig av alder og tidligere danseerfaring. God trening for kroppen er det også. Og mye morsommere enn å jogge eller løpe på tredemølle!
Bare det å utfordre seg sjøl litt, er spennende. En skal ikke være redd for å prøve noe nytt om man begynner å bli voksen, smiler han.

Danser på verandaen
Paret går nå fast på salsa to til tre ganger i uka. Men de tar seg gjerne en dans hjemme utenom salsasamlingene også.
Vi må øve litt, vet du! Men for det meste hiver vi oss bare utpå fordi det er artig. Nå som det er ferie, har vi danset på verandaen på hytta. Det kan nok se litt merkelig ut for de som passerer, siden jeg er 191 cm på strømpelesten, mens Leena bare er 154, men det er ikke noe problem i salsa!

Fengende rytmer
Jon har ikke noen bakgrunn fra å danse swing eller folkedans, men det har gått bra på salsagulvet likevel.
Noen med lang folkedansbakgrunn har slitt litt med å slutte å svikte i beina, så sånn sett har det bare vært en fordel å ikke være alt for belært på dansegulvet fra før, sier han.
Hvor mye betyr musikken i salsa?
Den gir jo utgangspunktet, og den er så fengende! Flotte rytmer! Men jeg har ikke opplevd at noen har strevd med musikken, sjøl om den kanskje er litt annerledes enn det vi er vant til å høre på dansegulvet. Det viktigste er å tørre å slippe seg løs og la både beina og hoftene gå, ler han.

Skaper danseglede

Vi har da også veldig gode trenere. Hilde Kristin A. Aam og Juan Carlos Ortega er flotte lærere som skaper mye danseglede. Jeg har sjøl jobbet med utdanning i en mannsalder, så jeg vet godt hvor viktig det er at læreren er inspirerende. Og det er de virkelig!
Så nå har du fått salsafeber?
– Ja, jeg er blitt skikkelig hekta. Salsa er god og allsidig trening både for kropp og sjel, sosialt – og aller viktigst: Gøy! Hva mer kan man ønske seg?

”En skal ikke være redd for å prøve noe nytt om man begynner å bli voksen”

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også