Dans.no


Finalister i Skal vi danse 2010

Nadya Khamitskaya: Dansende kjolekunstner!

På forsiden akkurat nå

– Her er lappen! Den skal jeg ramme inn å ha på veggen, sier Nadya Khamitskaya.

Hun holder opp en lapp med logoen til TV2-programmet «Skal vi danse». På baksiden står det skrevet med penn, «Åsleik & Nadya»”.

– Det var lappen programledernde tok ut av konvolutten FØR de fortalte at vi hadde vunnet, smiler Nadya bredt.

Det er godt over to måneder siden denne lørdagskvelden i november. Hundretusener av nordmenn satt klistret til TV-skjermene for å se hvem som skulle vinne «Skal vi danse» i 2010. Det sto mellom kjendisene Aylar Lie og Åsleik Engmark.

Sjeldent dansetalent
– Det er litt rart. For egentlig skulle jeg danse med fotballtrener Tom Nordlie. Men kort tid før første program valgte han å trekke seg av familiære årsaker. Åsleik erstattet han på kort varsel, og vi hadde på den måten det dårligste utgangspunktet for å lykkes fordi vi startet treningen en hel uke etter de andre, forteller Nadya.

Men Åsleik Engmark viste seg å være et dansetalent av de sjeldne. Han tok instruksjoner fra Nadya på strak arm og de danset seg bedre og bedre for hver uke som gikk. 10 uker senere med intens trening og 10 direktesendinger på TV2, sto de i finalen. I duell med Aylar Lie og hennes dansepartner Egor Filipenko, var det Åsleik og Nadya både dommere og TV-seere ville ha som vinnere.

Egen kjolebutikk
Den store pokalen som er beviset på at de vant dansekonkurransen på tv, ble ikke med hjem til Åsleik Engmark. Nadya fikk beholde den selv, og nå står den på utstilling i en butikk på Aker Brygge. Og da snakker vi ikke om hvilken som helst butikk, men Nadyas egen butikk, Venti Uno.

– Drømmen startet da jeg var seks år. Jeg skulle ha mitt eget klesmerke. Men det er langt fra å drømme om det når man er et barn og til å faktisk få det til, sier jenta fra Minsk som nå er mer norsk enn hviterussisk.

Hun kom til Norge som 17 åring for å satse på dansen. Med sin første dansepartner Thomas Kagnes, begynte hun å danse for NeRo Sportsdansere.

– Vi satset på standard, men vi skulle egentlig danse 10-dans. Det gikk bra her hjemme i Norge. Vi vant mange konkurranser og også kongepokal under NM, sier Nadya.

Dans og mote

28-åringen har sikret seg en rekke norgesmesterskap i standarddans, samtidig som hun reiste landet rundt for å undervise i latin. Med dansen og norske venner, lærte hun seg også språket. Og etter hvert søkte hun seg inn på Lørenskog Videregående skole. Der lærte hun ikke mer om dans, men mer om sin andre lidenskap. Mote og klær.

– Jeg lærte mye basic i faget på skolen. Og fikk på mange måter bekreftet at jeg kunne sy og lage klær. Jeg har fått laget mange kjoler og dansedrakter til norske jenter, så mye har jeg erfart på egenhånd.

Nadya byttet etter hvert dansepartner og flyttet til Bergen. Der kombinerte hun trening og konkurranser, med skolegang på Norges Handelshøgskole.

– Skal man drive sin egen business, må man kunne litt om det også. Det nytter ikke bare å vite alt om riktig skjæring på kjolen, eller hvilke farger som er riktig, ler Nadya.

Stort nettverk
Hun legger ikke skjul på at hun er god på å få kontakter og at hun har et enormt nettverk i både Bergen og Oslo. Etter hvert møtte hun investorer som hadde tro på hennes egenskaper som moteskaper, og etter mye hard jobbing kom hun med på Oslo Fashion Week i 2009.

– Det var et stort gjennombrudd for meg. Da fikk jeg endelig vist frem det jeg har designet og fått laget, og det var mange som var nysgjerrig på hva jeg gjorde.

MGP og Spellemann

Hva er så spesielt med det du gjør?

– Jeg har på en måte tatt med dansemoten inn i selskapsmoten. Enkelt fortalt så betyr det at jeg lager kjoler som dansekjoler. Dansekjoler er svært behagelig å ha på, fordi det er sydd inn en body i kjolen. Jeg har gjort det samme på mine kjoler, og på den måten er de mye bedre for kvinner å ha på seg. Så nå kan jentene droppe undertøyet, ler Nadya.

Mange norske kjendiser har trykket Nadyas kjoler og ideer til sitt bryst. Programleder Anne Rimmen på NRK brukte en kjole laget av Nadya da hun ledet premieren på Melodi Grand Prix tidligere i år.

– Det var jo helt fantastisk å bli spurt. Nå jobber jeg med en kjole til Spellemannsprisen også. Jeg er veldig stolt over hva jeg har fått til. Allikevel er det langt igjen til at jeg virkelig kan leve av dette. Da trenger jeg at enda flere får øynene opp for det jeg lager og vil bruke det.

Aker Brygge
Butikken hennes på Tjuvholmen på Aker Brygge er stor og flott. Potensialet for å få kunder dit er stort, i alle fall på sommeren.

– Jeg er kjempeheldig som har fått hjelp fra Innovasjon Norge og personer som har tro på meg. jeg har laget to kolleksjoner til nå, og er nå i full gang med min tredje. alle jenter som liker å pynte seg er hjertelig velkomne i butikken, smiler Nadya.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også