Dans.no


Strictly Come Dancing

Om: Vals

På forsiden akkurat nå

Vals er neste stilart som vi ser litt nærmere på i vår presentasjon om dansestiler. Har du vært på en skoleball eller i bryllup har du helt sikkert danset vals.

Vals er en selskapsdans og musikkart som går i 3/4-takt. Musikken er som oftest laget i fraser på 16 takter og man bruker 6 dansesteg for å begynne på ny runde, altså 2 takter av musikken. Første og fjerde slaget er betonet (tung) og de andre ubetonet (lett) sånn at pulsen forenklet blir: tung -lett, lett, tung -lett, lett. Den enkle varianten av vals er meget enkel å lære og dette er sannsynlig grunn til at den blitt så populær. De aller fleste har noen gang vært borte i å danse vals, da denne danses på skoleballer og i bryllup. Valsen har sin opprinnelse fra folkedans i Østerrike. Under 1800-tallet spred seg dansen gjennom Tyskland og oppover Norden. Vals, eller  vanlig vals kalles også Standard Vals.

 

Ulike varianter av vals

Det vi kaller engelsk vals er en moderne variant med opprinnelse fra den amerikanske Boston-valsen, en langsom, flytende vals. Engelsk vals er en av fem standarddanser innenfor selskapsdans. Moderne vals eller slow walz, ligger som grunn i dansetreningen for mange nybegynnere innenfor sportsdans. Den moderne valsen gir god teknikk for de andre selskapsdansene. I slow walz går rytmen saktere og vanlige valssteg passer ikke inn. Det tredje skrittet fører ikke føttene sammen uten skal fortsette bevegelsen. Dette fører paret raskere fremover og selve dansen blir mykere.
En annen variant av valsen er wienervals, og denne fikk sitt navn fra byen Wien, hvor den var mest utbredd. Musikkstykket som blitt et slags signaturmelodi for wienervalsen er «An der schönen blauen Donau», skrevet av komponisten Johann Strauss d.y. Wienervals danses med en høyrevendning, en venstrevendning, et fremoversteg og et bakoversteg.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også