Dans.no


TINA

Portrett: Tina Hessel

På forsiden akkurat nå

Vi kommer fremover til å presentere ulikt dansestoff her på Dans.no. Her vil bli portretter av ulike personligheter og dansere, samt presentasjoner av danseklubber og miljøer. Har du tips om stoff til dette, hører vi svært gjerne fra deg. Her er malen – bredt dansestoff fra alle miljøer. Vi har denne gangen tatt en prat med Tina Hessel, som har spesialisert seg på å hjelpe deg dersom du har overtrent eller skadet deg i dansens hete.
-Jeg er utdannet fysioterapeut. og i tillegg til vanlig fysioterapi har jeg spesialisert meg på dansemedisin og danseskader og arbeider ved min egen klinikk LINKS Oslo Fysio- og Danseklinikk. Utover dette er jeg lektor i funksjonell danseanatomi og har skrevet en bok med samme navn som brukes som pensum rundt omkring i videregående skoler og høyskoler. Videre har jeg utdannelse i NLP; dvs. Neuro Linguistisk Programmering. Denne bakgrunnen bruker jeg i min veiledningsvirksomhet som kalles for Potensia® Coachingmetode. Innenfor dette område har jeg skrevet en bok som heter Potensia – å leve etter hjertets budskap”. Denne boken kan kjøpes på engelsk, spansk og norsk. Se www.potensia.com.

Hvordan pilates kom inn i livet mitt:
I 1990 reiste jeg til USA for å utdanne meg til pilatesinstruktør. Da hadde jeg i 6 års tid, når jeg behandlet alle de utenlandske dansene som kom til Oslo, hørt at pilatestrening var fantastisk både for dansere og for andre. Den som til slutt fikk meg overbevist om at jeg skulle utdanne meg til instruktør, var danseren Rudolf Nurejev. Han sa: ”Tina, this is not only for dancers, but for everybody. You have to take it to Norway!” Så da jeg da kom tilbake fra USA, begynte jeg med pilates med maskintrening, hvilket jeg drev med frem til 2004. Etter dette begynte jeg å undervise i matteklasser og ballklasser, fordi man da kan nå flere mennesker.

Ukjent i Norge
I 1990 var pilates fullstendig ukjent i Norge, foruten for noen få spesielt interesserte.
-Hvordan fikk du da folk til å få øyene opp for denne trening?
Måten jeg fikk introdusert treningen på, var at jeg fikk pasientene mine til å prøve den, sånn at de selv fikk kjenne hvor godt det gjorde for kroppen. Og for danserne som kom og trente, brukte jeg den som ren styrke-, fleksibilitets- og bevissthetstrening, og til ikke-dansere som rehabiliteringstrening.

Patent og utvanning
Da pilates begynte å bli kjent på begynnelsen av 2000-tallet, dukket det opp mange som hadde pilatestrening på vanlige treningssentre og andre steder. Jeg besøkte da over 40 av disse treningssentrene i Oslo og omegn. Med hånden på hjertet var det bare 5 av disse stedene som underviste ren pilates. Det gjorde meg først veldig trist, og så ble jeg sint. På samme tidspunkt bestemte jeg meg for å jeg skulle begynne å utdanne og sertifiserer pilatesinstruktører slik at da disse ble spredt rundt om i Norge, visste jeg at de utførte et arbeid i Joseph Pilates sin ånd. For å ikke havne i samme bås som Joseph Pilates i forhold til utvanning og misbruk av øvelser, patenterte jeg min instruksjonsmetode og kalte den UHM® – metoden, som brukes til pilatesbaserte øvelser. Hittil har jeg utdannet 97 instruktører som er spredt rundt omkring i landet. Vi har altfor få fra nord og håper de kommer snart.

UHM® – metoden
UHM® – metoden går ut på at alle starter på basisplan med en matteklasse på 90 minutter. Dette gjelder uansett hvem du er og i hvilken form du er. Når du behersker grunntrinnet, kan du avansere oppover til hardere klasser i 3 trinn. Se www.links-ofd.no og www.uhm.no.
Heldigvis har det gått over 10 år siden at pilatestreningen begynte å bli kjent i Norge, og kvaliteten på instruktørene rundt omkring på de store treningssentrene i regionen er derfor også blitt bedre, men absolutt ikke bra nok overalt.

Fremtiden
-Hva er ditt ønske for fremtiden i forhold til alt det du driver med?
Mitt ønske er at UHM® – metoden skal spres enda mer i landet og også komme inn på de treningssentrene som er seriøse. Når det gjelder de andre tingene jeg driver med, forbereder jeg et seminar- og kursserie i Potensia-metoden, hvilket jeg ønsker skal spres ikke bare i Norge, men også i andre land. I tillegg ønsker jeg at boken om Potensia-metoden skal selges veldig godt, fordi 10 % av inntekten skal gå til et prosjekt til noen som trenger hjelp. Et siste ønske er at prosjektet som pengene fra Potensia-boken går. til skal dukke opp, kanskje noen av leserne har en idé, i så fall ta kontakt.

 

 

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også