Dans.no


street_mars-12

Streetdance

På forsiden akkurat nå

 

Har du full kontroll på alle retninger innenfor begrepet streetdance? Kjenner du til house, breaking og boogaloo? Hvis ikke får du vite det nå. Dans.no forklarer begrepene i gatedansenes jungel.

Streetdance
Streetdance er samlenavnet på en stor gruppe gatedanser som alle har sin opprinnelse fra gater og klubber. Ungdommer har i lang tid samles til «battle» for å vise frem ferdighetene sine og lære av hverandre. En «battle» er en uoffisiell duell mellom to dansere eller dansegrupper for å finne ut hvem som er best. Innenfor begrepet streetdance finner vi stilene hiphop, breaking, new style, new school, crumping og clowning. Disse regnes som hiphop-danser. Så har vi «funkstyles» som omfatter popping, locking, whacking og boogaloo. Dancehall og house får også plass under samme tak.

Hip hop
Hip hop er en kultur, livsstil, musikkgenre og dansestil som vokste frem i USA på midten av 1970-tallet og ble på 1980-tallet den moderne popkulturen. Fire komponenter utgjør element som sammen kalles hiphop-kultur: DJ, rapping, breaking og graffiti.

Breaking
Breakdance har sine røtter i USA fra sent 1960-tall. En dansende jente kalles «b-girl» og en gutt «b-boy». Breakdance krever svært god styrke og mot, da mange av bevegelsene utføres spinnendes på armer, hode og rygg. De land i verden som anses å ha flest breakdansere i verdensklasse er USA, Frankrike, Sør-Korea og Tyskland. De av dere som kjenner til duoen Milli Vanilli fra 80- og 90-tallet, husker dem sikkert som to av verdens beste hiphop-dansere i sin tid.

Boogaloo
Boogaloo er en latinsk stil som tok form under 60-tallets USA og særlig i New York. Stilen var størst blant puertoricanere, cubanere og andre grupper av latinsk opprinnelse. Musikken er en skjønn miks av afroamerikansk RnB, soul, mambo og son montuno, en cubansk musikkstil.

House
House kjennetegnes av mye fotarbeid, som er fundamentet i stilen, i tillegg til freestyling, det vil si improvisering. Stilen har hentet inspirasjon fra bl.a. stepp, latin, afrikansk dans og capoeira. Musikken man danser til, er house-musikk, som er inspirasjonskilden til mange moderne RnB-artister. Stilen er meget populær i Paris og New York.

Locking
En utstikker til den komiske siden er locking, som er en humoristisk og energisk dans med karakteristiske positurer og bevegelser hentet fra tegneseriefigurer. Stilen kjennetegnes av låste bevegelser «locked moves», derav navnet «locking». Da stilen ble utviklet, begynte man å lage bevegelser etter ord i musikken, f.eks. «drive» – danseren illustrerer at han/hun kjører buss, ser på klokken til ordet «time», og peker i forskjellige retninger. Klærne til en locker forsterker stilen gjennom å være fargesterke og komiske.

New Style
Den nyeste stilen av alle streetdanser kalles New Style. Ser du på MTV, er det nettopp denne du ser mye av. Den ligner i stor grad på house, men er egentlig en slags fusjon av alle streetdansene. New Style kan variere en god del, avhengig av hvem som lærer ut stilen. Den inneholder elementer av improvisasjon, men grunnstilen er den samme, og danses til soul-, RnB-, og hiphop-musikk.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også