Dans.no


Freestyle Tiril (11)

Dansen må komme først - alltid

På forsiden akkurat nå

Tiril Waram er klar, og fokuset sterkt. Sekstenåringen fra plankebyen har dedikert livet sitt, slik hun kjenne det i dag – til dansen. Ikke engang venner får spesielt mye plass på kalenderen.

Skole, dans, søvn, skole, dans søvn. Slik ser dagene til Tiril ut. Mens andre på hennes alder er sosiale, finner på ting og kanskje henger på disco eller tar seg en fest i helgene, prioriterer hun dansen og skolen. Allikevel syntes hun ikke at hun ofrer noe.
– Jeg får ikke vært så mye sammen med klassevenninner og sånne ting, men jeg har jo veldig gode venninner i dansestudioet også.
– Hva med gutter da? Har du tid til noen kjæreste?
– Nei absolutt ikke, ler Tiril. Mamma Frøydis legger spøkefullt til at Tiril ikke trenger noe kjæreste før hun er 25 år.
Målrettet
At det er en målbevisst og sterk jente vi møter på Slevik, er det ikke tvil om. Treneren hennes, Desiree Olafsen, forteller at hun skiller seg veldig ut.
– Tiril er en type jente man ikke får møte mange ganger i livet som danselærer. Hun er en drøm å jobbe med, og et unntak fra hvordan «vanlig» ungdom er nå til dags. Det eneste hun vil er å danse og nå toppen. En målrettet jente med masse driv og inspirasjon som aldri gir seg, forteller hun.

Stor danseglede
Så hva er det som driver henne og oppsluker henne så totalt med dansen?
– Det er alt. Jeg bare elsker å danse. Dansen er liksom meg på en måte. Det beste er når man har satt seg et mål og klarer det målet. Da kjenner jeg virkelig på dansegleden, forteller Tiril ivrig. Hun skryter også treneren sin opp i skyene og takker henne for alt hun har oppnådd.
– Desiree gir så mye av seg selv og inspirerer og motiverer veldig. Hun ser potensialet i hver enkelt danser og er rett og slett verdens beste trener, mener Tiril.

Dispiplinert til tusen
Å danse på toppnivå krever mye disiplin og viljestyrke. I tillegg til knallhard trening, er det også viktig å spise riktig, og å klare balansere både trening, hvile og søvn. Tiril forteller at hun må sette av tidspunkter til alt hun skal gjøre, og gjøre det innenfor den tidsrammen som er satt. Når dansen tar opp så mye tid, skulle man tro at det ville gå ut over skolen, men ikke hos denne superjenta. Hun får alltid gjort leksene hun skal og får gode karakterer.
– En av Tirils styrker er nok at hun er utrolig displinert og målbevisst. Hun får til det hun vil, sier mamma Frøydis.

Freestyle Tiril (2)Sterk psyke
Som danser må man regne med både opp – og nedturer. Om Tiril ikke danser seg helt til topps i en konkurranse blir hun skuffet, men legger det fort bak seg og går videre.
– Egentlig så er det bare sunt å ikke lykkes hele tiden. Da får man motivasjon til å jobbe enda hardere, sier hun. Hennes egne styrker som danser tror hun er evnen til å presse seg selv til tross for at det gjør vondt, og en sterk psyke til å klare å gjøre alt riktig.
– Foreksempel at jeg klarer å velge bort å være sammen med venner, fordi jeg vet at for å nå målene mine, må dansen komme først. Alltid.

Kommende verdensmester?
Til høsten starter Tiril på Wang toppidrett skole, noe hun gleder seg veldig til.
– Wang tilrettelegger jo veldig for at man skal kunne drive og satse innen innen sin idrett, så det tror jeg blir veldig bra.
Tiril ser for seg at hun kommer til å danse i mange år til, og det store målet er å bli verdens beste freestyledanser. Mye taler for at det er et helt oppnålig mål.
– Jeg vet hva jeg vil og hvor jeg skal. Og jeg gjør alt for å komme dit, konstaterer hun. (Dansefoto: Magne Akvåg)

Les resten av artikkelen om Tiril i De Danseglades juninummer

Silje Viola Hansen

Les også