Dans.no


Danser_Norsketalent_0131

De fikk tid til å være barn igjen

På forsiden akkurat nå

Daniel Grindeland brukte sommeren på å være danselærer i Kabul. Utrolig sterkt, sier han. 

I mai kom bergenseren Daniel Grindeland på topp tre i TV2-programmet Norske Talenter. Han fikk tilbud om å reise landet rundt med VG og deres sommerturné, men breakdanseren valgte i stedet å bli med Den Nationale Scene (DNS) til Kabul for å være danseinstruktør.

– DNS har et prosjekt som de kaller for Kabul-prosjektet, som går ut på å bygge opp igjen teateret som ble bombet i 2001. DNS har vært der nede siden 2002, og har jobbet med å bygge opp igjen kompetansen til skuespillerne og teaterstudentene der.

Tidligere har to andre medlemmer fra dansekompaniet hans, Absence Crew, vært i Kabul som instruktører. Denne gangen var det Grindeland sin tur.

I løpet av oppholdet holdt Grindeland kurs for teaterstudenter ved universitetet i Kabul og en sirkusskole for barn.

Danset under ramadan

Grindeland fikk jobben med å instruere en gjeng teaterstudenter i breakdans, i et intensivt opplegg over to uker.

– Jeg hadde ansvaret for workshops i breaking og akrobatikk. Opplegget i seg selv var intensivt, men for studentene ble det ekstra krevende ettersom det var ramadan mens vi holdt på. Gradestokken viste opp mot førti grader, men likevel fullførte de tre timer lange dansekurs uten å ta til seg verken mat eller drikke. Det var helt klart tungt for dem, men de var aldri i dårlig humør av den grunn, forteller Grindeland.

Resultatet av kursingen ble en oppsetning av Ibsens «En folkefiende» – et svært aktuelt stykke for Kabul, all den tid stykket handler om urent vann, et problem som er svært så velkjent i den afghanske hovedstaden.

Historisk grunn

Mellom dansetimene ble det også tid til litt sightseeing for Grindeland. Der bar det blant annet til fjellhøyden Wasir ak bar, der et ikke særlig hyggelig monument fra fortiden befinner seg.

– Det var et tomt svømmebasseng med et stupetårn på ti meter. Her dyttet russerne afghanere utfor, for å se om de var troløse. Overlevde de fallet, trodde de likevel, og fikk leve, forteller han.

Danser_Norsketalent_0099Rett ved stupetårnet sto en nedrustet tanks. Det endte med at Grindeland sto på tanksen med bare den ene hånden, som vekket stor begeistring blant de lokale barna.

– Barna fulgte etter oss veldig langt. Til slutt holdt jeg en spontan dansefremvisning i kanskje 20-30 minutter, og du kunne se på dem at de hadde det fantastisk gøy. Vi gikk videre, men fremdeles hang de seg etter oss. Jeg lot de andre gå videre, og holdt rett og slett et halvtimes dansekurs for dem, helt spontant. Dette var hjemløse barn, og jeg følte på dem at de glemte problemene sine og at de fikk tid til å være barn igjen. De koste seg og fikk gjøre det barn skal gjøre. Det var den sterkeste opplevelsen jeg hadde der nede, sier den unge danseren.

Sikkerhetsopplegget rundt Grindeland var strengt under oppholdet i Kabul. Han fikk ikke lov til å gå alene på gaten, og hadde med seg en privatsjåfør som fungerte som tolk under oppholdet.

– I tillegg var en av elevene mine ganske dreven i engelsk. Men hvis både han og tolken var borte, måtte vi ty til det fysiske språket i undervisningen.

Gjør det gjerne igjen

Bare under Grindeland sitt to uker lange opphold smalt det intet mindre enn fem bomber i Kabul. Like fullt – på spørsmål om dette er noe Grindeland kunne tenke seg å gjøre mer av, svarer han kontant.

– Utvilsomt. Spør de om jeg vil gjøre dette igjen er jeg ikke vond å be. Det er farlig å være der, men måten de setter pris på undervisningen du gir, er helt unik.

Kabul er ikke det eneste eksotiske stedet Grindeland har hatt workshops den siste tiden. I juli var han også i Sri Lanka og instruerte dansere der.

Les hele saken om Daniel og hans brennende lidenskap for dansen, i De Danseglades septembernummer.

Kim Arne Hammerstad

Jeg heter Kim Arne og har skrevet for Dans.no og De Danseglade siden 2014. Jeg er ansvarlig redaktør i studentavisen Studvest i Bergen, og interesserer meg for sport, politikk og kvalitetsjournalistikk. Til tross for en noe manglende rytmesans fra naturen sin side, liker jeg å svinge meg i lystig lag.

Les også