Dans.no


Anna og Philip (4)

Drømmer knust for lovende ungdommer

På forsiden akkurat nå

Anna Caroline Fladby (14) og Philip Holmboe (14) jublet høyt av glede da de ble tatt ut til VM i latin i mars. Men så stormet russiske soldater inn på Krimhalvøya.

Hva har storpolitikk med samba og cha cha cha å gjøre, tenker du kanskje. Alt, har Anna Caroline Fladby fra Gjerdrum og Philip Kristen Holmboe fra Lillestrøm funnet ut. De to er ranket som Norges desidert beste juniorpar i dans, og kunne la jubelen slippe løs da de i mars i år ble plukket ut for å representere Norge i VM i latin i Russland, og det sågar i konkurranse med par som er både ett og to år eldre enn seg. Men så kom nedturen. Russiske soldater inntok Krimhalvøya, og på det tidspunktet da de måtte bestemme seg for å delta, var situasjonen så uoversiktlig at foreldrene deres ikke ønsket å sende 14-åringene i vei.Det skal være gøy å reise på dans, ikke skummelt.

Godt samspill
Fra første trinn ble det klart at de to er noe for seg sjøl på dansegulvet. Og med full støtte hjemmefra, kombinert med gode trenere i inn- og utland og støtteapparat i NeRo Sportsdansere, har de bare utviklet seg videre.
Philip spilte tidligere ishockey, og svingte seg parallelt ute på isen en stund også, men etter hvert tok dansen helt overtaket. Et valg han aldri var i tvil om.
– Jeg valgte selvfølgelig dans! Dansen gjør meg glad. Uansett hva som skjer, kan jeg bare ta på meg danseskoene, og så får jeg ut alle følelsene mine, sier han.
– Vi har allerede hatt mange fine opplevelser og jeg håper og tror at det skal bli mange flere, smiler Anna. Hun stortrives med den daglige treningen, der hun får utviklet seg som danser og samtidig møtt venner som brenner for det samme.
– Philip og jeg har jobbet hardt for å utvikle oss og bli bedre. Jeg synes vi er blitt veldig samdanset. Det er da også viktig at vi er venner, samarbeider godt og er fokuserte, skal vi få til det vi vil på gulvet, sier hun.
Anna og Philip (2)Hver dag glir ikke alltid like greit, men da jobber de bare hardere. For å holde seg i toppen tar de både privattimer og danser i grupper, i tillegg til egentrening. Riktignok blir det tid til at Philip også kan spille litt gitar og gå på skøyter, mens Anne løper og går på ski utenom dansegulvet. Men den meste av tiden brukes til dans. Noe de synes går helt fint. Samtidig måtte de tidlig lære at skal man lykkes på dansegulvet, må man kommunisere godt.
– De må jo forholde seg til hverandre og respektere hvordan den andre parten har det hvis samspillet skal bli godt. Men der er de blitt veldig modne, sier Mette Holmboe, mammaen til Philip.

Boikott og demonstrasjoner
Det er ikke første gang storpolitikken griper inn i idrettsarrangement. Allerede under Sommer-OL i London i 1908 protesterte irske utøvere mot at Storbritannia ikke ville gi Irland uavhengighet, og nektet å stille under britisk flagg. Det ble tidenes første OL-boikott/demonstrasjon. Og det skulle komme flere.
En italiensk OL-vinner viste en fascistisk hilsen under premieutdelingen under Sommer-OL i Los Angeles i 1932. Men det OL-et som huskes som ett av de mest kontroversielle, er nok likevel Sommer-OL i Berlin i 1936, der Adolf Hitler brukte lekene som en arena for sin propaganda for Tysklands og den nazistiske ideologi.
I nyere tid er det også blitt flere politiske demonstrasjoner. I 1964 ble Sør-Afrika utestengt fra Sommer-OL i Tokyo som en del av den internasjonale fordømmingen av apartheid, mens amerikanerne Tommie Smith og John Carlos, gull- og bronsemedaljører på 200 meter, viste black power-hilsen under flaggheisingen da de skulle motta sitt gull og bronse på 200 meter. De to ble utvist og sendt hjem fra lekene, men i ettertid er markeringen blitt sett på som en sentral del av den amerikanske borgerrettsbevegelsen.
Under Sommer-OL 1972 i München ble 11 israelske utøvere kidnappet og senere drept av palestinske terrorister, og i 1980 ble Moskva rammet av tidenes største OL-boikott, da USA og 61 andre land uteble i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Norge støttet denne boikotten.
Sommer-OL 2008 i Beijing ble av Norge og en rekke andre land brukt til å legge press på kinesiske myndigheter i forhold til landets brudd på menneskerettighetene. Senere samme år ble fotballkamper mellom danske og egyptiske ungdomslandslag i fotball avlyst etter at danske aviser igjen trykket kontroversielle Muhammed-karikaturer.
VictorieEtter at de voldsomme urolighetene blusset opp på Krim-halvøya, ble det blant annet diskusjon om utøverne i Paralympics i Sotsji skulle reise eller ikke. Norge stilte med sin tropp, men flere kongelige gjester som var klare for å heie, trakk seg etter råd fra myndighetene, fordi man både var redd for at de kunne bli et mål for terrorister og for kidnappingsfare. Under OL i Sotsji var også sikkerheten et tema. Både britiske prins Andrew, kronprinsesse Victoria og vår egen Märtha valgte å droppe planene om å dra til Paralympics.

Les hele artikkelen i De Danseglades aprilutgave.

Brynhild Marit Berger Møllersen

Les også