Dans.no


Line Wallin  (1_1)

Gjør det meste for hiphopen

På forsiden akkurat nå

I disse dager tar Line Wallin (20) et nytt steg mot dansedrømmen, på Europas første hiphopskole.
Mange russ har ikke akkurat staket ut veien videre, der de rusler rundt med russedress før 17. mai. Men for Line Wallin fra Elverum var løpet lagt lenge før den tid.
– Jeg har danset så lenge jeg kan huske. Så fort jeg prøvde meg på hiphop, var det akkurat som om noen brikker falt på plass. Jeg føler meg så hjemme der, sier Line,som forlot vennene og dro rett til Danmark på danseskole som eneste norske elev, etter at hun var ferdig på danselinja ved Stange videregående skole våren 2012.

Da hadde hun allerede erfaring fra å konkurrere i EM og VM i hiphop med venninnen Denice Solberg fra Brumunddal med seg i sekken.
– Vi fikk ikke akkurat en topplassering, men det var kjempegøy og vi lærte masse, sier hun. På International Dance Academy i København skulle hun lære enda mer.
– Vi gikk igjennom en rekke stiler, fra house og jazz til moderne dans og stepping!

Line dro også til LA i USA for å danse, og fikk oppleve på nært hold hvor hiphopen kom fra.
– Åh, der var det så mange flinke dansere! Det var skikkelig inspirerende, smiler hun.

Ingen fasit
Noen kan kanskje tenke at hiphop egentlig er en guttegreie. Men der tar de feil.
– På skolene jeg har gått, har det alltid vært flest jenter. Noe av det jeg setter mest pris på ved hiphop er nettopp det at den kan danses av alle, uavhengig av kjønn eller alder. Du har også veldig stor frihet til å sette sammen dansen som du sjøl vil. Det er ingen fasit, samtidig som du stadig kan utvikle deg videre, sier hun.

Etter at det første skoleåret var omme, ble Line igjen i Danmark for å jobbe og ta så mange danseklasser som mulig. Underveis kom hun seg også over den terskelen det er å skulle battle (konkurrere) alene i hiphop.
– Det var kjempeskummelt og virkelig en grense å overkomme! Men nå har jeg prøvd det, og det gikk fint.
I mars kom Line hjem til Norge. Men tro ikke at hun ligger på latsiden! 20-åringen jobber både på kafé og er danseinstruktør i hiphop både ved Dansestudio 11-rum og Karma Fitness i Elverum.
– Det er så artig! Dette kan da også både barn og voksne kan være med på, sier hun.

Eminem
Eminem er helt sentral innen hiphopkulturen

FAKTA
Hiphop-bevegelsen oppstod på midten av 1970-tallet som et alternativ til de eksklusive discoklubbene i New York. DJer spilte musikk som repeterte de mest intense rytme-bruddstykkene (såkalte breaks) av funk-, disco- og electronica-låter for å skape stemning blant publikum.: Til tross for sin korte fartstid, er hiphop dominerende i kulturlivet over hele verden. Med stjernerapperen Eminem fikk musikken innpass i brede befolkningslag over hele verden.
Breakdance startet som en gatedans i New York City på slutten av 1960-tallet. Fattige gatebarn brukte dansen for å tjene penger. Breakdance ble så en del av hiphop. I breakdance konkurreres det i «battles». Det å battle hverandre, vil si at en konkurrerer mot hverandre i to crews, eller to single konkurrenter, som danser annenhver gang på et bestemt område. Battlen blir ofte avgjort av en dommer, men kan også avgjøres av publikum.

Brynhild Marit Berger Møllersen

Les også