Dans.no


Anna og Philip (4)

Når storpolitikken stopper dansen

På forsiden akkurat nå

Anna Caroline Fladby (14) og Philip Holmboe (14) jublet høyt av glede da de ble tatt ut til VM i latin i mars. Men så stormet russiske soldater inn på Krimhalvøya.

Hva har storpolitikk med samba og cha cha cha å gjøre, tenker du kanskje. Alt, har Anna Caroline Fladby fra Gjerdrum og Philip Kristen Holmboe fra Lillestrøm funnet ut. De to er ranket som Norges desidert beste juniorpar i dans, og kunne la jubelen slippe løs da de i mars i år ble plukket ut for å representere Norge i VM i latin i Russland, og det sågar i konkurranse med par som er både ett og to år eldre enn seg. Men så kom nedturen. Russiske soldater inntok Krimhalvøya, og på det tidspunktet da de måtte bestemme seg for å delta, var situasjonen så uoversiktlig at foreldrene deres ikke ønsket å sende 14-åringene i vei.Det skal være gøy å reise på dans, ikke skummelt.

Tøffe dager
– Jeg ble skuffet, innrømmer Philip. Det er jo dette vi trener for. Drømmen er å kunne representere Norge, sier han, mens Anna legger til at den felles drømmen er å få høre nasjonalsangen spilt nettopp for dem.
– Vi var klare for å dra. Men samtidig er det ikke noe vi får gjort med det, sier Philip.
De to hadde noen tøffe dager rundt avgjørelsen. Men de ser også at det vil komme nye muligheter. Allerede i april arrangeres en av verdens største dansekonkurranser I Blackpool over ei hel uke. I fjor deltok mer enn 400 par fra 33 land på dansegulvet, og der har Anna og Philip sin selvfølgelige plass.
Anna og Philip (3)Akkurat slik de har vært Norges beste juniorpar i tre år på rad. Når de glir ut på gulvet med stylet hår, blinkende paljetter og en stålkontroll på alt fra kroppsholdning til latintrinn og standardføringer, ser det så enkelt ut. Men å nå dette nivået er så langt fra enkelt du kan komme.

Beinhard trening
Visst er de ekte fjortiser som fleiper og tuller med venner, er på Facebook og går på skolen. Men på fritida skiller Anna og Philip seg ganske mye fra de andre ungdommene.
– Hei! Philip henger jakka over en stol og bøyer seg ned for å ordne danseskoene, mens Anna smiler mot ham. Det er bare noen timer siden de så hverandre sist. For å holde seg i Norgestoppen i dans og utvikle seg enda mer, møtes de til trening eller konkurranse hver eneste kveld i uka unntatt fredager. Opptil 25 timer i uka brukes til dans, mens nesten hver helg enten består av konkurranser eller treningshelger, i Norge og ofte i utlandet. Det er slik du blir best. Ved å gå inn i hver eneste detalj, beholde fokus, og prøve enda en gang – helt til det sitter.

Boikott og demonstrasjoner
Det er ikke første gang storpolitikken griper inn i idrettsarrangement. Allerede under Sommer-OL i London i 1908 protesterte irske utøvere mot at Storbritannia ikke ville gi Irland uavhengighet, og nektet å stille under britisk flagg. Det ble tidenes første OL-boikott/demonstrasjon. Og det skulle komme flere.
En italiensk OL-vinner viste en fascistisk hilsen under premieutdelingen under Sommer-OL i Los Angeles i 1932. Men det OL-et som huskes som ett av de mest kontroversielle, er nok likevel Sommer-OL i Berlin i 1936, der Adolf Hitler brukte lekene som en arena for sin propaganda for Tysklands og den nazistiske ideologi.
I nyere tid er det også blitt flere politiske demonstrasjoner. I 1964 ble Sør-Afrika utestengt fra Sommer-OL i Tokyo som en del av den internasjonale fordømmingen av apartheid, mens amerikanerne Tommie Smith og John Carlos, gull- og bronsemedaljører på 200 meter, viste black power-hilsen under flaggheisingen da de skulle motta sitt gull og bronse på 200 meter. De to ble utvist og sendt hjem fra lekene, men i ettertid er markeringen blitt sett på som en sentral del av den amerikanske borgerrettsbevegelsen.
Under Sommer-OL 1972 i München ble 11 israelske utøvere kidnappet og senere drept av palestinske terrorister, og i 1980 ble Moskva rammet av tidenes største OL-boikott, da USA og 61 andre land uteble i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Norge støttet denne boikotten.
Sommer-OL 2008 i Beijing ble av Norge og en rekke andre land brukt til å legge press på kinesiske myndigheter i forhold til landets brudd på menneskerettighetene. Senere samme år ble fotballkamper mellom danske og egyptiske ungdomslandslag i fotball avlyst etter at danske aviser igjen trykket kontroversielle Muhammed-karikaturer.
VictorieEtter at de voldsomme urolighetene blusset opp på Krim-halvøya, ble det blant annet diskusjon om utøverne i Paralympics i Sotsji skulle reise eller ikke. Norge stilte med sin tropp, men flere kongelige gjester som var klare for å heie, trakk seg etter råd fra myndighetene, fordi man både var redd for at de kunne bli et mål for terrorister og for kidnappingsfare. Under OL i Sotsji var også sikkerheten et tema. Både britiske prins Andrew, kronprinsesse Victoria og vår egen Märtha valgte å droppe planene om å dra til Paralympics.

Les hele artikkelen i De Danseglades aprilutgave.

Brynhild Marit Berger Møllersen

Les også