Dans.no


Salsa Bergen (5)

Salsalidenskap, tafsing og jentemangel

På forsiden akkurat nå

Regnet pisker mot de store panoramarutene i dansesalen som vender ut mot den ærverdige Muséhagen i Bergen. Det er fem minutter igjen til ukens dansetime i kubansk salsa for viderekomne skal gå av stabelen, men hittil står det kun to menn fremst i lokalet og prøver å få lydanlegget til å fungere. Det tar ikke lange stunden før det strømmer latinske toner gjennom rommet, og man glemmer nesten marsregnet og den sure nordavinden som herjer utenfor vinduene.

– Jeg er redd for at vi ikke blir så mange i kveld, sier Berge Aadland, som er instruktør i Bergensstudentenes Allianseidrettslag (BSI) sin salsagruppe. Sammen med hovedinstruktør Cecilie Nore leder han salsagruppen hver torsdag kveld på frivillig basis.

Til tross for at dansegruppen er primært drevet av studenter, er den åpen for alle som kan tenke seg å være med. Ikke-studenter må bare betale en litt større medlemsavgift enn de andre. I salsagruppen er de jevnt fordelt mellom studenter og «vanlige» folk – de fleste som har kommet seg videre i livet danser der fordi de var aktive i BSI mens de studerte.

Salsa Bergen (6)

– Når det er dårlig vær ute er det vanskeligere å få lokket folk til dansetimene. De blir heller sittende hjemme i sofaen, forklarer Aadland.

– Eller dansende foran speilet på badet, kommer det fra bakerst i lokalet.

Mannesalsa
Spådommene til instruktøren blir fort gjort til skamme etter hvert som det formelig ramler inn salsaklare danseentusiaster når klokken passerer 1900.

En skulle gjerne tro at det er vanskelig å rekruttere menn til å danse, men etter hvert som danselokalet fyller seg opp er det tydelig at det faktisk er jentemangel, snarere enn guttemangel.

– Jeg tror kanskje vi er et spesialtilfelle, for salsa er generelt mer populært for jenter. På den annen side ser vi at danseprogrammene på TV har gjort det mer akseptert for gutter å drive med dans, sånn generelt, sier hovedinstruktør Cecilie Nore.

– Det er jo bare til å lovprise «So you think you can dance» og «Skal vi danse»!

Foto: Sesilie Bjørdal

Les resten av denne saken i De Danseglades aprilnummer

Kim Arne Hammerstad

Jeg heter Kim Arne og har skrevet for Dans.no og De Danseglade siden 2014. Jeg er ansvarlig redaktør i studentavisen Studvest i Bergen, og interesserer meg for sport, politikk og kvalitetsjournalistikk. Til tross for en noe manglende rytmesans fra naturen sin side, liker jeg å svinge meg i lystig lag.

Les også