Dans.no


Even bilde

Musikk i hjertet og beina

På forsiden akkurat nå

På Bårdars tøyer en forhåpningsfull jente ut, etter en lang og hard dag med dans. De bestemte øynene og det glade smilet viser at hun er bestemt på å drive med musikk og dans i fremtiden. Hun har hatt musikk og dans i blodet helt siden hun var fem år, og er nå klar for nye høyder i bransjen.

Tekst og foto: Even Schau Eriksen

10 klasse stormer inn på Bårdar, spente og nervøse. Studenter danser i gangene og man hører musikk og trampende bein over alt i huset. 10 klasse vet med en gang at her er det alvor når det gjelder dans og musikk. Når vi kommer inn i salen møter vi vennlige blikk som var klar for å vise oss hva de kunne.

Bårdarselevene viser oss deler av en opptreden de skal ha senere i år, og etterpå kommer en jente mot meg på lette ben. Hun heter Synnøve og har et vennlig blikk, noe som får meg litt mindre nervøs. Vi setter oss ned i et hjørne, men er ikke alene og man hører hele tiden summingen fra alle de andre, som det var masse bier i rommet.

Synnøve ser sliten ut, med det er ikke rart når de har fire timer med dans hver skoledag. Men hun er vant til det, og har holdt på med det i to år.

– Jeg merket for eksempel at jeg måtte spise mye mer da jeg startet her, men det er ikke en utfordring da.

 

Det var ikke så vanskelig for henne å komme seg inn i rytmen når hun brukte mye av tiden ute i naturen og var vant til å bruke kroppen.

– Det blir en del trening, det er som regel en til to danseklasser i løpet av dagen, så mellom en og en halv og tre timer. Det er ganske lange dager, skolen starter halv ni til og slutter klokken fem. Øving og trening hjelper Synnøve med å bli mer kjent med klassekameratene og de blir bedre til å samarbeide.

 

Det var ikke obligatorisk for Synnøve å danse og synge da hun var liten men lidenskapen for ballet og korsang dro henne mot Bårdar.

– Jeg har dansa hele livet men jeg hadde ikke tenkt på det som noe jeg hadde lyst med å drive med. Men det som dro meg hit var at dette er en musikalskole så vi driver med dans musikk og teater. Det er veldig morsomt å jobbe med musikk og dans samtidig.

 

For Synnøve var Bårdar alltid førstevalget, men det var heller ikke mange valgmuligheter.

– Det er ikke så mange musikkskoler i Norge, det er Bårdar og musikkteaterhøyskolen. For selv om hun måtte flytte til Oslo var det alltid Bårdar for Synnøve.

– Man lærer ikke bare fag på Bårdar, man lærer veldig mye om seg selv som en person og hvordan man samarbeider med andre.

På en skole der det handler om et så vanskelig tema som dans forventer de fleste at det er et konkurranseelement, men Synnøve er ikke enig.

– Det er ikke så mye konkurranse, men man må jobbe mye for å komme seg opp. Det er mest samarbeid med å hjelpe hverandre for å nå toppen.

Det er mange dansestiler på Bårdar, og alle er gode på hver sin egen stil. Synnøve forteller at det er det som gjør dansing så flott; man lærer av hverandre.

Synnøve har tenkt å fortsette å jobbe med musikk i fremtiden men er ikke helt sikker på om det også blir dans.

– Jeg kommer nok til å fortsette med musikken, og jeg håper at jeg holder på med dans også. Jeg tenker kanskje litt på korledelse og det å sette opp musikaler, som en produsent.

Synnøve kommer aldri til å gi opp drømmen. Og i det jeg går fra Bårdar og musikken forsvinner, tenker jeg at man ikke må gå langt for få finne stjerner gjemt i universet.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også