Dans.no


Iris bilde

Oscar, et rent arbeidsjern!

Nyheter
På forsiden akkurat nå

Han jobber hardt mot store mål, men da må også mye ofres.

 

Dette er en artikkel som følge av et prosjekt i samarbeide med tiende klasse på Drøbak Montessori Ungdomsskole i Drøbak. Oppgaven gikk ut på å intervjue hver sin elev hos Bårdars i Oslo, og deretter lage et portrett av Bårdarseleven. Som en del av prosjektet ble de seks beste artiklene (både etter lærers og medelevers vurdering) plukket ut for å bli publisert på Dans.no (Red anm)

 

Tekst og Foto: Iris Huseby

 

– Jeg har drevet med sang og dans i 6 år nå, sier Oscar med et smil om munnen. Oscar går siste året sitt på Bårdar, men har tidligere gått på dramalinjen på Hartvig Nissen videregående skole. Vi satt ved resepsjonen på skolen Bårdar. Skolen ligger midt i Oslo like ved Rådhuset. Utenfor var himmelen grå, men regnet er fortsatt fanget høyt der oppe.

 

Vi kom inn i dansestudioet der smilende ansikter møtte oss. Det var tydelig at alle var gode og varme for svetten rant nedover ansiktene deres. Musikk kom på og alle danset og sang rundt om i hele rommet. De øvde på musikalen “Footloose” som de skulle fremføre på sin juleforestilling. Hender og føtter ble slengt ut i rommet mens de skrek “Footloose” av full hals. Hendene til meg og de andre i klassen klappet sammen mens musikalelevene smilte bredt.

 

En gutt med masse energi kommer bort til meg og introduserer seg selv som Oscar. Han hadde tydelig jobbet hardt med musikalen for han pustet fort og svetten rant. Vi fant et passe sted å sitte og begynte å snakke.

– Det begynte fra da jeg var ganske liten, jeg har alltid vært veldig glad i å opptre. Da jeg var 6 år så begynte jeg på barneteater, på Minken Fosheim barne og ungdomsteater i Oslo. Etter det har jeg bare funnet ut at dette er veien jeg har lyst til å satse. Så har jeg i tillegg gått på Hartvig Nissen videregående skole, gått på dramalinja der. Da ble det mer og mer klart at det var dette jeg ville satse på.

 

Interiøret rundt oss var moderne, men hadde likevel stor personlighet. Store plakater hang på veggene og var preget av skolens lange historie. Svetten rant sakte nedover ansiktet til Oscar mens han snakket entusiastisk om hvor motivert han var helt i starten.

– Jeg kunne jo ingenting, sa han og lo.

Han fortalte om at å se forestillinger i Oslo med norske skuespillere som Frank Kjosås og Heidi Ruud Ellingsen har vært en stor inspirasjon for han gjennom årene.

 

– Det har vært veldig mange oppturer og nedturer, samtidig så har på en måte det med sang, dans og teater hjulpet meg personlig i mange tilfeller. Fortalte Oscar og jeg kunne se på hele han at han brenner for det han driver med.

I bakgrunnen hørte vi masse småprating fra andre elever, og man fikk på følelsen at dette var en skole med massevis av positiv energi, både fra elever og lærere.

 

– Jeg jobber veldig hardt for å oppnå de målene jeg setter. Jeg prøver å sette noen mål for hvert semester. Og dette tar jo all tiden min, jeg har nesten ikke noe fritid, det er bare sånn. Jeg er på skolen og er der til senest halv sju. Jeg har ikke vært noe lenger enn det, for da må jeg hjem å lage meg mat. Men det er jo skole fra klokken halv ni på morgenen til klokken fem på ettermiddagen. Det tar veldig mye tid.

Han fortalte stolt om sin erfaring fra det norske teateret før han kom til Bårdar. At han har store ambisjoner, men at man må begynne i det små og at det er vanskelig å bli oppdaget over natten. Derfor har han drevet mye med småproduksjoner de siste årene. Oscar forteller meg at å leve av musikk, dans og teater krever masse tid og hard jobbing, men det er langt fra umulig. Og han er forberedt på å gjøre hva som skal til for å komme høyt opp.

 

Vi snakket videre om hva han kunne tenke seg å gjøre hvis musikal[1] ikke var mulig. Han fortalte meg om sin drøm om å jobbe i barnehage.

– Jeg tenker at det er en koselig og givende jobb og jeg tror også at jeg kan ta frem mine kunstneriske sider ved å jobbe i barnehage. Mine kunnskaper om sang, dans og teater kan jeg også lære videre til barna, så det er absolutt noe jeg kunne tenke meg.

 

Mot slutten av intervjuet har pulsen hans sunket betraktelig og han er klar for neste time. Motivert svarer han på spørsmålet mitt om fremtiden mens han retter litt på stolen.

– Min plan videre nå er å bli ferdig her. Og det jeg tenker er at fra høsten så så skal jeg bruke alt jeg har av kontakter i bransjen. Jeg kommer til å sette meg ned og lage en liste over folk jeg kjenner, eller kjenner litt. Så skal jeg snakke med dem og høre hvordan jeg kan overleve i denne bransjen. Det er veldig mange tidligere elever her jeg kjenner som jobber ræva av seg for å klare seg. Så det må jeg basere meg på å gjøre jeg også.

Her er alle elevene fra DMU samlet rett før Bårdarsbesøket. Noen er kanskje mer spente enn andre?

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.